Ağız Kokusu
Ağız kokusu günümüzde medeni toplumlar da dahil olmak üzere oldukça yaygındır, aynı zamanda sosyal bir incinme sebebidir. Psikolojik problemleri beraberinde getirebilmektedir.
Ağız Kokusu (Halitosis) Nedir?
Ağızdaki çirkin kokuya kısaca ağız kokusu veya halitosis denir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlamak zordur. Ancak ağız kokusu çok önemli hastalıkların işaretçisi de olabilir. Ağız kokusunu PATOLOJİK ve FİZYOLOJİK olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür.
- Fizyolojik Ağız Kokusu:
Her sağlıklı birey sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir. Dil sırtını fırçalamak ve sürekli olmamak şartıyla çinko içeren ağız gargaraları kullanmak ve sakız çiğnemek bir çözümdür.
Beslenme sonrasında görülen, nefesteki (ağızdaki değil) çirkin koku da fizyolojiktir. Örneğin sarımsak yiyen bir insanın kanına geçen uçucu aromatik bileşikler, dışarı atılır. Kan gazlarının akciğerden atılımının sebep olduğu bu koku bir hastalık değildir. Tedavi gerektirmez. - Patolojik Ağız Kokusu (Gerçek halitosis):
Patolojik halitosisi olan hastalar dişhekimine ağız kokusu şikayetiyle müracaat etmeyebilirler. Ağızlarındaki çirkin kokunun ya farkında değildirler, ya tolere etmektedirler veya kabullenmişlerdir.
Ağız Kokusunun Sebepleri:
a)Ağız içi kaynaklı sebepler
- Kötü ağız hijyenine bağlı plak ve diştaşı birikimi
- Diş ve dişeti enfeksiyonları ve iltihaplanması
- Çürük dişler
- Yarı gömülü pozisyondaki 20’lik dişler
- Kötü yapılmış veya eskimiş kron köprü kaplamaları ve dolgular
- Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda
b) Ağız İçi Kaynaklı Olmayan Sebepler
- Sinüs enfeksiyonları (sinüzitler)
- Bademcik enfeksiyonları (tonsillit)
- Mide rahatsızlıkları
- Şeker hastalığı
- Böbrek yetmezliği
- Karaciğer yetmezliği
- Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır)
Ağız Kokusunun Tedavisi İçin Neler Yapılmalı?
Öncelikle bir diş hekimi muayenesi şarttır. Ağız kokusunun birçok sebebi olabildiği için tedavisi de teşhisine yönelik olacaktır. Eğer ağız içi kaynaklı bir koku ise ayrıntılı bir oral muayene sonucu hekiminizin önerdiği bütün tedavileri yaptırarak etkeni ortadan kaldırmak gerekmektedir. Ağız içi kaynaklı olmayan bir koku ise zaten diş hekiminiz sizi gerekli branşlara yönlendirecektir.