Diş Hassasiyeti
Diş Hassasiyeti Nedir?
Soğuk, sıcak, ekşi veya tatlı gibi keskin fiziksel etkenlere karşı dişlerin verdiği anormal ağrı veya sızıya diş hassasiyeti denir. Diş hassasiyeti genellikle etkene maruz kalındığında ani bir şekilde gelir ve kısa sürede de geçer. Toplumda sıkça karşılaşılan bir durum olup bir çok sebebi mevcuttur.
Diş Hassasiyetine Neler Sebep Olabilir?
• Dişeti çekilmeleri
• Hatalı diş fırçalama
• Kötü ağız hijyeni
• İleri derecede çürük dişler
• Hatalı yapılmış dolgular
• Hatalı yapılmış protezler
• Diş minesindeki çatlak ve kırıklar
• Diş sıkmaya bağlı aşınmalar
Diş Hassasiyeti Nasıl Oluşur?
Dişlerin ağızda görünür kısımları olan kronları, en üstte koruyucu, çok sert ve gözenek sayısı az olan mine tabakası ile kaplıdır. Bunun altında daha süngerimsi, gözenek sayısı fazla dentin tabakası bulunur. Dentinin de altında dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir paketinin bulunduğu pulpa boşluğu mevcuttur. Kök yüzeylerinde ise mine tabakası yoktur ve direk olarak dentin tabakasıyla aynı yapıya sahip sement tabakası ve pulpa boşluğu mevcuttur.
Diş hassasiyeti, bir etkenin pulpaya kadar yaklaştığı durumlarda ortaya çıkar. Bir dişin yüzeyinde mine tabakasından pulpaya kadar uzanan gözle görünmeyecek kadar ince kanalcıklar vardır. Dişeti çekilmesi, mine aşınması, diş kırıkları, çürük, sızdırmazlık özelliğini kaybetmiş dolgular gibi bazı durumlarda hassasiyete sebep olan dış etkenlerin pulpaya yani dişin sinirine yaklaşması çok daha kolaydır. Soğuk, sıcak, ekşi, tatlı gibi uyaranların normalden çok daha hızlı ve keskin bir şekilde dişin sinirine kadar iletimi ile diş hassasiyeti ortaya çıkmaktadır.
Diş Hassasiyetinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu konuda öncelikle bir diş hekimi muayenesinin, hassasiyetin gerçek sebebini bulmak ve doğru tedaviye yönelmek adına çok büyük önemi vardır. Diş hassasiyetlerine yönelik reklamı yapılan diş macunları yalnızca etkin bir klinik tedaviyi desteklemek amacıyla kullanıldığında işe yaramaktadır. Etken ortadan kaldırılmadan (mevcut bir çürük, kırık bir dolgu, hatalı bir protez veya diş eti rahatsızlıkları gibi) kullanılan bir diş macununun tedavi edici özelliği yoktur.
Öncelikle hassasiyette etkili olan faktörü ortadan kaldırmak adına diş tedavisi gerçekleştirilip, kusursuz ağız hijyeni sağlandıktan sonra tekrar hassasiyet testi yapılmalıdır. Hala devam eden bir hassasiyet varsa diş yüzeyine uygulanan özel hassasiyet giderici bir takım ajanlar kullanılarak dişin mine, dentin veya sement yüzeyinde bulunan gözenekleri tıkama ve daraltma yoluyla hassasiyetin kesin olarak önüne geçilmiş olunur.