Estetik ve Protetik Diş Hekimliği
Estetik diş hekimliği, her geçen gün kendini yenileyerek büyük bir hızla gelişmektedir. Estetik uygulamalar arasında en sık kullanılan tedavi yöntemleri ise diş kaplamaları ve bonding sistemleridir. Diş kaplama tedavilerinde porselen kaplama, lamina porselen ve zirkonyum kaplamalar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Diş kaplamaları;
• Estetik bir görünüm kazanmak amacıyla,
• Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesinde ortodontik tel tedavisini tercih etmeyen hastalara alternatif bir tedavi sunmak amacıyla,
• Diş eksikliğinde köprü protez yapmak amacıyla,
• Kanal tedavisi sonrası bir bütünlük sağlayarak dişin kırılma ihtimaline karşı dişi korumaya almak amacıyla,
• Hareketli protezlere destek olması amacıyla yapılmaktadır.
PORSELEN KAPLAMA
Diş eksiklerinin giderilmesi amacıyla köprü tedavisinde uygulanmaktadır. Porselen kaplamalar metal destekli ve metal desteksiz full porselen kaplama şeklinde 2 gruptur. Porselen kaplama ile estetik, konuşma ve kaybedilen çiğneme fonksiyonu yeniden kazanılabilir. Metal destekli porselen kaplamaların tek dezavantajı bazı vakalarda dişeti hizasında meydana gelen gri metal yansımasıdır.
ZİRKONYUM KAPLAMA
Zirkonyum özellikle son yıllarda ön plana çıkan bir materyal olup, estetik diş hekimliği uygulamaları arasında yer alır. Zirkonyumun en önemli avantajı porselen kaplamalardaki gri renkli metal alt yapı yerine beyaz renkte bir metal alt yapı imkanı sağlamasıdır. Bu sayede zirkonyum, ışık geçirgenliğine bağlı olarak hem daha doğal bir görünüm sağlanmaktadır hem de dişetlerinde görülen gri renkte metal yansımalarının önüne geçmektedir.
Zirkonyumun dezavantajı ise porselen kaplamalara nazaran daha sert bir yapıda olduğundan kırılganlığı da fazladır.
Dolayısıyla çiğneme kuvvetlerinin yoğun olduğu arka grup azı dişi bölgesinde kullanımında dikkat edilmesi gereklidir.
LAMİNA (YAPRAK PORSELEN)
Diş kırılmaları sonrasında, dişlerdeki lokal çapraşıklıkların düzeltilmesinde, dişlerdeki şekil ve boyut anomalilerinin düzeltilmesinde kullanılabilir.
Ayrıca full kaplama tedavilerine göre dişlerin yalnızca ön yüzeyinden, minimal miktarda traşlama ihtiyacı gerektirmektedir. Bu tedavide önemli olan, doğru vaka seçimi, el maniplasyonunda hassasiyet ve doğru bir laboratuvar çalışmasıdır.
BONDİNG
Özellikle ön grup dişlerin estetiğinin sağlanması için sıklıkla çalışılan bir tedavi şeklidir. Ön grup diş kırılmalarında, çeşitli lekelenmelerin giderilmesinde, dişlerin aralarının ayrık olduğu durumlarda, dişlerdeki boyut uyumsuzluklarının düzeltilmesinde, mine tabakasının erozyona uğradığı şiddetli aşınmalarda ve dişlerdeki lokal çapraşıklıkların giderilmesinde kullanım alanı bulunmaktadır.