İmplantoloji

Dental İmplant Uygulamaları

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile bir çok alanda hayat standartları ve yaşam kalitesi değişiklik göstermeye başlamıştır. Artık daha güzel olanı, daha pratik olanı daha kolay elde etme arayışına girilmektedir.

İmplant Nedir?

İmplant; vücudumuzda kaybolan bir doku veya organın yerini ve görevini üstlenen yapıdır. Diş implantı ise, eksik dişlerin yerine konması amacıyla çene kemiği içerisinde diş kökünün yerini alan ve vücut ile biyouyumluluğu %100 olan titanyum metalinden elde edilen yapıdır. Bir anlamda diş implantına ‘suni diş kökü’ de denilebilir.

 

İmplant Ne Tür Diş Eksikliklerinde Yapılır?

  • Tek diş eksikliği
  • Kısmi diş eksikliği
  • Tüm çene total diş eksikliği

İmplant Her Hastaya Yapılabilir mi?

Öncelikli olarak radyolojik ve klinik muayene yapılması gerekmektedir. İmplant uygulaması planlanan bölgelerde yeterli ve sağlıklı kemik miktarı var ise veya çeşitli ileri cerrahi yöntemlerle (sinüs lifting ve greftleme,kemik ögmentasyonu, sinir repozisyonu vb.) gerekli kemik miktarı elde edilebilecek ise implant yapılmasına engel bir durum yoktur.

 

İmplantlarda Başarı Nelere Bağlıdır? Vücut İmplantı Reddeder mi?

Çeşitli literatürlerde implant başarı oranı % 98 olarak ifade edilmiştir. İmplantların başarısı temel olarak şu faktörlere bağlıdır: Uygun vaka ve implant seçimi, doğru teşhis ve tedavi planlaması, doğru cerrahi prosedür, steril çalışma koşulları, doğru protez üst yapısı ve iyi bir ağız bakımı. Periyodik kontrollerin zamanında ve düzenli yapılmaması, aşırı alkol ve sigara kullanılması ve en önemlisi kötü bir ağız hijyeni implant başarısını olumsuz etkilemektedir.
Titanyum vücutla biyouyumluluğu kanıtlanmış bir maddedir. Vücudun implantı reddetmesi yanlış bir söylemdir. İmplantı kaybetme durumunda ‘başarısızlık’ terimi daha doğru olacaktır. Başarısızlık ise az önce saydığımız doğru tedavi ve bakım prensiplerine uymamaktan kaynaklanmaktadır.

İmplantla İlgili Olarak Bahsedilen Sinüs Ameliyatı Nedir?

Üst çene arka bölgelerde, elmacık kemiklerimizin altına denk gelen yerde hepimizin maksiller sinüsleri vardır. Bu bölgedeki azı dişlerin kökleri sinüs boşluğuna, tıpkı bir çatıya destek olan direkler gibi destek olmaktadır. Bu dişlerin çekimi ile zamanla hem sinüs boşluğu aşağı doğru genişlemekte hem de diş çekimine bağlı olarak bir miktar kemik erimesi gerçekleşmektedir. Dolayısıyla, üst çene arka bölgeye implant yapmak istediğimizde, kimi zaman yeterli miktarda kemik bulunamamaktadır.
İşte böyle bir durumda;

• Kapalı sinüs lifting; eğer ihtiyaç duyduğumuz kemik miktarı 2-3 mm ile sınırlı ise kapalı sinüs lifting işlemi ile implantı yerleştireceğimiz boşluğu kullanarak, sinüsü 2-3 mm yukarı yükseltip cerrahın kararına göre bu bölgeye kemik grefti koyarak veya koymayarak ihtiyaç duyulan mesafe elde edilmiş olunur. Ve bu yolla implant rahatlıkla yerleştirilebilir.

• Açık sinüs lifting; eğer ihtiyaç duyulan kemik 3 mm’den fazla ise sinüs boşluğuna mutlaka küçük bir kemik penceresi açarak ulaşmak gereklidir. İmplantın yerleşeceği boşluğun hemen üzerinden açılan bu kemik penceresinden çalışıp, sinüs mukozası yukarı doğru kaldırılır ve istenilen miktarda kemik grefti kullanarak yeterli kemik miktarını elde edilir. Böylece implant güvenle kemik içerisine yerleştirilir.

İmplant Cerrahisi Nasıl Yapılmaktadır?

İmplant öncelikle klinik muayene ve çeşitli radyografik (panoramik filmler, periapikal filmler, dental tomografiler) tetkikler yardımıyla doğru bir planlama sonrasında yapılmalıdır. Cerrahi işlem, diş çekilmesi yerine diş takılması gibi düşünülebilir. Yani lokal anestezi yapılarak yalnızca çalışılacak olan bölgenin uyuşturulması ile gerçekleştirilen oldukça basit bir uygulamadır. Çok sayıda implant uygulamalarında hastalar çenelerini uzun süre açmakta zorlanacaklarından dolayı veya ağız içerisinde kullanılan aletlere bağlı şiddetli öğürme reflekslerinden dolayı implant cerrahisini sedasyon (bilinç açık yarı bayılma) veya genel anestezi ile yapma durumu da olabilir.

İmplant Diş Çekimi ile Aynı Seansta Yapılabilir mi?

Diş çekimini takiben yapılan implant uygulamaları çeşitli cerrahi kurallara bağlıdır. Yapılan diş çekimi sonrası çekim boşluğunun derinliği, genişliği, çekilen dişin enfeksiyon durumu, çekimin zorluğu, çekilen dişin etrafındaki dişetinin sağlığı değerlendirilmesi gereken başlıca konulardır. Bu gibi durumların olumsuz görüldüğü hastalarda implant yapmak için tavsiye edilen bekleme süresi diş çekimini takiben 3-6 aydır.

İşlem Sonrasında Beni Ne Gibi Zorluklar Bekliyor?

Her cerrahi tedavi sonrasında olduğu gibi bu işlem sonrasında da normal standartlarda 2-3 gün kadar, hastaları işlem bölgesinde hafif bir ağrı ve yüzde hafif bir şişlik beklemektedir. Tabi ki bu beklentiler yapılan implant sayısına göre ve bireyin immün (bağışıklık) sistem eşiğine göre değişiklik göstermektedir. İşlem sonrası gerekli olan ilaçlar kullandırılarak daha rahat bir postoperatif dönem geçirilmesi sağlanabilir.

İmplant Operasyonu Sonrası Ne Kadar Sürede Dişlerime Kavuşurum?

Bir çok tıbbi araştırma ve deneyler sonunda titanyum implantların kemikle tam anlamıyla kaynaşıp, artık üzerine çiğneme kuvveti uygulanabilir hale gelmesi alt çene için 3-4 ay, üst çene için 4-6 ay olarak belirlenmiştir. Cerrahi işlem sırasında hekimin kararına göre bu süre daha uzun veya kısa olabilir. Yeterince beklendikten sonra hastalardan ölçü alınarak dişlerinin implant üzerine takılması için protez işlemlerine başlanabilir.

İmplant Yaptırmayı Ne Kadar Süre Erteleyebilirim?

Diş çekimlerinden bir süre sonra çekim boşluğunun önündeki ve arkasındaki dişlerin çekim boşluğuna doğru hareketlenmesi, diğer dişlerle aralarının açılması sıkça şahit olunan bir durumdur. Çoklu diş kayıplarından sonra ise çekim yapılan bölgede bir süre sonra kemik erimesine bağlı kemik kaybı başlamaktadır. Tıpkı ağaçsız kalan toprakta nasıl ki erozyonla toprak kaybı oluyorsa, doğanın bir parçası olan vücudumuzda da kural aynıdır. Dişsiz veya implantsız kalan bir çene kemiğinde kemik erime hızı çok daha fazladır. Bu kural çerçevesinde, diş çekimini takiben iyileşme sürecinden hemen sonra (yaklaşık 6 ay içerisinde) implant planlanmasında fayda vardır.

WhatsApp İle Randevu Alın