Ortodonti

Klasik Ortodonti

Estetik kavramı, gün geçtikçe insan hayatında vazgeçilmez bir yer edinmeye başlamıştır. Bu anlamda diş estetiği ilk karşılaşma anında bir birey için karşısındaki kişide pozitif etki bırakmak adına çok büyük önem taşımaktadır.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, diş, çene ve yüz çapraşıklık ve asimetrilerinin düzeltilmesi üzerine çalışan bir branştır.

Ortodontik Tedavi Neden Yapılmalıdır?

  • Diş dizimlerindeki düzensizlikleri gidermek,
  • Daha iyi bir çiğneme fonksiyonu sağlamak,
  • Konuşma bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olmak,
  • Solunum mekanizmasını düzenlemek,
  • Yüze ve dişlere normal görünüm ve estetik kazandırmak amacıyla ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

Çenelerde Ne Tür bozukluklar Olabilir?

Çene yüz bölgesindeki bozukluklar temel olarak 2 ana başlık altında toplanabilir.

  1.  Dişsel bozukluklar
  2.  Kemiksel (iskeletsel) bozukluklar

a) Dişsel bozukluk; çene kemiklerinin büyüme ve gelişimi tamamen normal, bozukluğun sadece diş çapraşıklıkları ile sınırlı olduğu durumlardır. Bunlar:

  1.  Çapraşıklık
  2.  Aralıklı Dişler (Diastema)
  3.  Örtülü Kapanış, derin kapanış (deep bite)
  4.  Açık Kapanış (open bite)
  5.  Çapraz Kapanış
  6.  Eksik dişler
  7.  Gömülü Dişler

Bu tür bozuklukların tedavisi için bir yaş sınırlaması yoktur. Her yaşta tedavi imkanı vardır.

b) Kemiksel (iskeletsel) bozukluk; alt ve üst çene büyüme ve gelişimlerinin birbiri ile koordinasyonlu bir şekilde ilerlememesine bağlı olarak meydana gelir. Anatomik olarak bireyin alt çenesi fazla ileride-geride veya üst çenesi fazla ileride-geride olabilir. Bu tür bozuklukların düzeltilmesi için en uygun dönem ergenlik öncesi dönemdir. Ağız içi veya ağız dışı apareyler yardımı ile çenelerin büyüme ve gelişimi yönlendirilerek iskeletsel gelişim normal hızına kavuşturulabilir. Bu tür tedaviler genellikle 2 basamaklıdır: Ergenlik öncesi iskeletsel tedavi ve ergenlik sonrası ağız içi sabit dişsel tedavi.

Çocuğumu Ortodontiste Ne Zaman Götürmeliyim?

Çocuklarda süt dişleri 6 aylıkken sürmeye başlayıp 2,5 yaş civarında tamamlanır. Süt dişlerinin arasında bulunan boşluklar için endişelenmeye gerek yoktur. Kemiksel problemlerde 7-8 yaşlarında erken müdahale gerekebilir. Daimi dişler 6-7 yaşlarında sürmeye başlar ve 12 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde yani daimi dişlerin sürmeye başlamasıyla birlikte olası ortodontik problemlerin teşhisi ve mevcutsa durdurulması için ortodontik muayene yapılması faydalıdır.

Ortalama Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Dişsel bozukluklarda her bireyin dişlerinin durumuna ve bireyin tedaviye uyum sağlamasına göre değişmek üzere ortalama 12-18 aydır. Tabi ki her bireyin tedavi süresinin birbirinden farklı olabileceğini hatırlatmak gerekir. Çok basit bazı vakalarda birkaç ay içerisinde bile sonuç almak mümkün olmaktadır.

İskeletsel bozukluklarda 2 aşamalı tedavi gereği olduğu için, bu süre bir miktar daha uzayabilir.

Diş Tellerim Beyaz Renk Olabilir mi?

Dişlerin üzerlerine yapıştırılan ve dişi hareket ettirmeye yarayan butonlara braket adı verilmektedir. Artık beyaz renkte porselen braketler sayesinde daha estetik bir ortodontik tedavi süreci geçirilebilir.

Şeffaf Plaklar Yardımıyla Çapraşıklığım Düzelir mi?

Dişlerdeki çapraşıklık miktarı ve dişlerin pozisyonuna göre değişiklik göstermek kaydıyla evet, bazı çapraşıklıkların ‘invisalign’ adı verilen tedavi yöntemiyle, şeffaf plaklar aracılığıyla düzeltilme imkanı vardır.

Şeffaf Plakla Ortodonti (Telsiz Ortodonti)

Telsiz ortodonti ile kişinin mevcut dişlerinin konumları üç boyutlu tarayıcılar ile kaydedilir. Kişiye özel analizler sonucunda yalnızca şeffaf plaklar kullanılarak, ağız içerisinde braket denilen metal butonlar veya hiçbir tel olmaksızın dişlerdeki çapraşıklığı tedavi etmek mümkündür.

Dişlerdeki çapraşıklıklar, aralıklı dişlerin varlığı, açık kapanışlı dişler, derin kapanışlı dişler, çene arkının genişletilmesi gibi tüm ortodontik tedaviler, şeffaf plakla yapılan ortodontik tedavi teknolojisi ile tedavi edilebilmektedir.

Telsiz ortodontideki avantajlar şöyle sıralanabilir;

  • ⁠Telle yapılan klasik ortodontide ağız hijyenini sağlamak daha zor olduğu için çürüğe yatkınlık daha fazladır. Telsiz ortodonti de ağız hijyeni tamamen korunmaktadır
  • ⁠Estetik olarak ağız içerisinde herhangi bir tel ve braket varlığı olmadığı için, hastalarımızı çok daha mutlu etmektedir.
  • ⁠Henüz tedavinin başlangıcında yapılan dijital analizlerle tedavi sonu görüntü elde edilebilmektedir.
  • Şeffaf plaklar çıkarılabilir olduğu için, sosyal yaşamda ihtiyaç duyulduğu anda ağızdan çıkarılarak tekrar dişlerinin normal görüntüsünü sergileyebilirsiniz. Ayrıca çıkarılabilir olması kişinin yemek yerken çok daha rahat etmesini sağlamaktadır.
  • ⁠Klasik ortodontideki braket ve tel varlığına bağlı olarak oluşabilecek ağız yaraları, diş ve diş eti ağrılarının önüne geçilmiş olunur.
WhatsApp İle Randevu Alın